18 Mayıs 2012 Cuma

PostgreSQL Kurulumu (v 9.1.3-2)

Kurulum adımları oldukça basittir. Burada sadece kritik seçimlerin yapıldığı ekranlar ve açıklamaları yer alacaktır. Gelen yorum ve sorular doğrultusunda bu makale genişletilebilecektir.
http://www.postgresql.org/download/ adresinden stable en son sürüm indirilir.


Kurulumun gerçekleştirileceği disk konumu belirtiliyor.


Veritabanı dosyalarının konumlandırılacağı dizin belirtilecektir.


PostgreSQL veritabanının en yetkili kullanıcısı olan postgres kullanıcısı için bir şifre belirlenmesi gerekmektedir.


PostgreSQL veritabanı yönetim sistemine gerçekleştirilecek bağlantıların hangi porttan sağlanacağı belirlenecektir. Default verilen 5432 port değerini değiştirmeden devam edilmesi önerilir. İsteğe göre sonra da değiştirilebilmektedir.
Not : Eğer kurulum yapılan bilgisayar bir domaine dâhil ve o domainde kayıtlı bir kullanıcı ile açılmış ise kurulum sırasında yüksek ihtimalle “problem running post-install step. Installation may not complete correctly. The database cluster initialisation failed.” Şeklinde bir hata mesajı ile karşılaşılacak ve veritabanı servisi çalıştırılamayacaktır. Bu hata mesajı ile karşılaşıldığında çalışmayan PostgreSQL kurulumu kaldırılıp, bilgisayar domainden workgroupa çekildikten sonra PostgreSQL kurulumu yeniden başlatılmalıdır.


Kurulumun ilk aşaması böylece tamamlanmış oluyor. Fakat aslında her şey yeni başlıyor…


Başlat menüsünden yukarıdaki resimde sarı renk ile belirtilen Application Stack Builder uygulaması çalıştırılmalıdır.


Application Stack Builder çalıştırıldıktan sonra yukarıdaki ekrandan aktif PostgreSQL Servisi seçilmelidir.


Sıradaki bu ekranda PostgreSQL veritabanı servisinin kullanılmasını sağlayacak eklenti ve diğer yazılımların kurulup kurulmayacağına dair seçimler yapılacaktır. Burada özellikle Database Drivers sekmesi altındaki psqlODBC sürücüsünün kurulması diğer bilgisayarlardan söz konusu veritabanına erişim için gerekmektedir. Aynı sekmedeki Npgsql sürücüsü ise postgresql veritabanı kullanılan yazılımların geliştirilmesinde gerekmektedir.  Spatial Extensions sekmesi altındaki PostGIS 2.0 sürücüsü, postgresql veritabanı yönetim sisteminde coğrafi konum bilgilerinin kaydedilebilmesini ve kullanılabilmesini sağlayacaktır.


Sonrasındaki bu ekranda seçilen eklenti ve yazılımların doğrulanması isteniyor. “Sonraki” butonuna tıklandığında seçili eklenti ve yazılımlar kurulacaktır.
Bir sonraki yazımızda bir bilgisayara kurulan PostgreSQL veritabanı yönetim sistemine aynı networkteki diğer bilgisayarlardan nasıl erişilebileceği işlenecektir.

2 yorum: