10 Mayıs 2012 Perşembe

PostGIS Spatial veri tablosunun MapInfo'da Salt Okunur Açılması Sorunu

Yıllardır kullanmakta olduğum GIS yazılımı olan MapInfo'nun, PostGIS veritabanına aktardığım spatial veri tablolarını salt okunur açması bana ani ve kısa süreli bir tansiyon fırlaması yaşattı. Hele bir de MapInfo'da ancak salt okunur açılabilen spatial veri tablosunun QuantumGIS yazılımı ile yazılabilir olarak açılması ve her türlü editlemenin yapılabilmesi sinirlerimi zıplatmıştı. Fakat sorunu çözünce "bu muydu yani?" dedik.

Eğer PostGIS veritabanına MapInfo katmanlarınızı aktaracak ve sonrasında da editleyebilerek kullanmak isterseniz aşağıdaki işlemleri uygulayınız.

1. Hem katmanları PostGIS veritabanına aktarmada hem de PostGIS veritabanındaki spatial tablolarımızı açmakta kullanacağımız ODBC bağlantısını oluşturmalıyız. Bunun için Mapinfo içerisinden veya bilgisayarınızın Denetim Masasından erişebileceğiniz, "Yeni Veri Kaynağı Oluştur" başlıklı ekranda "Sistem Veri Kaynağı"seçeneğini seçip bir sonraki aşamaya geçiniz.

2. Daha sonra MapInfo'nun Tools menüsünden Easy Loader arayüzünü kullanarak harita katmanını PostGIS veritabanına aktarabilirsiniz.






3. Yukarıdaki ekranda ODBC butonu aracılığı ile ilk adımda oluşturduğumuz PostGIS ODBC bağlantısını seçmelisiniz.
4. Source Tables butonu kullanılarak PostGIS veritabanına aktarılacak harita katmanları seçilir.
5. Options butonuna tıklayarak gerekli ayarlamalar yapılmalıdır.



6. Options ekranında Style Column başlıklı onay kutucuğu boşaltılarak harita katman(lar)ındaki nesnelerin daha önceden belirlenmiş olan renk, tarama şekli, çizi tipi, çizgi kalınlığı vb. style bilgileri PostGIS veritabanına aktarılmamış olacaktır. Bu sayede PostGIS veritabanına MapInfo ile aktarmış olduğumuz harita katmanları, yine MapInfo aracılığı ile CRUD işlemlerinin uygulanabileceği düzenlenebilir bir yapıda spatial hale getirilmiş olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder